Home » » Mitos Bayi Berumur Dibawah Satu Tahun Suka Dijadikan Mainan Oleh Kuntilanak

Mitos Bayi Berumur Dibawah Satu Tahun Suka Dijadikan Mainan Oleh KuntilanakBerikut ini akan saya paparkan tentang beberapa Mitos Mistik yang masih berkembang pada sebahagian masyarakat, diantaranya adalah:


Bayiberumur dibawah satu tahun, suka dijadikan mainan oleh kuntilanak disekitar rumah. Apabila tempat tinggal agak sepi dan dikelilingi oleh pohon besar yang rimbun. Kuntilanak itu akan tertawa terpingkal-pingkal bila melihat bayi yang dicandainya menangis ketakutan. Jadi, bagi menghindarkan bayi-bayi dari kuntilanak, siapkan bangle, ikatkan kebaju bayi.

Didaerah Inderlayu, Ogan Komering Ilir, Sumatera selatan ada suatu cabang ilmu mistik yang bernama ingon boye. Ilmu ini adalah ilmu untuk mencari dan menyelamatkan manusia korban buaya rawa yang masih banyak menghuni daerah ini. Selain mantra-mantera, ilmu ini juga menuntut pelakunya melakukan topo boye, merendam diri selama tujuh hari tujuh malam dira lebong karawang, tempat dimana dimana buaya itu berkembang.

Banaspati adalah jenis hantu yang menyukai darah kotor. Beberapa bukti menunjukkan penemuan sosok banaspati yang sedang menjilat pembalut wanita yang penuh dengan darah. Wanita yang darahnya dimakan Banaspati akan mengalami kesurupan berpanjangan.

Bila seseorang membunuh kucing sampai mati, kemudian ditinggalkan dan membiarkannya begitu saja tergeletak dijalanan, cepat atau lambat akan terkena musibah.

Kononnya bila ada ayam jantan berkokok ketika maghrib, maka itu adalah pertanda disekitar tempat tinggal anda akan ada anak gadis hamil diluar nikah. Bila ayam berkokok pada malam hari. Petanda ada serangan ghaib berupa guna-guna (ilmu hitam atau santau) yang tengah mengancam keluarga anda atau jiran anda.

Ulekan yang biasa dipakai untuk menggiling cabai untuk membuat sambal, boleh dijadikan sebagai ritual mencegah selingkuh. Caranya, Ulekan digabung dengan seluar dalam suami dan dimasukan kedalam besen berisi separuh air. Sebut nama suami tujuh kali dan minta pada penguasa langit dan bumi akan membuatkan alat sulit tidak berfungsi bila melakukan hubungan dengan wanita lain.

Bunga teratai selalu tumbuh diair yang tenang, misalnya kolam. Bunga teratai adalah bunga yang melambangkan kehidupan abadi. Namun, teratai juga dapat memberi pengaruh buruk. Konon, wanita hamil tidak dibolehkan mendekati teratai yang sedang mekar kerana dipercaya dapat menyebabkan gangguan janin.

Wallahualam bissawab dan Allah Yang Maha tahu segalanya. Hanya kepada Allah SWT kita menyembah dan menyerahkan segala sesuatu kepada Allah SWT.

 

Like Dan Share Jika Kamu Suka Artikelnya Dan Terima Kasih Sudah Berkunjung Di Blog Sederhana Ini


0 komentar:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Pos Terkini - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger